Jarní dny s Hitrou

S prvním jarním sluníčkem trávíme na zahradách a terasách více času. Nejen vaše rostliny na zahradě potřebují pomoci, aby rozkvetly do krásy. Ošetření po dlouhém spánku je vhodné i pro nábytek z přírodních materiálů, který dnes znají nejen milovníci cestování po Asii a zajímavého designu.

Mluvit budeme nejen o ratanovém nábytku a jeho různých podobách a údržbách. Pokud snad  ještě váháte, do jakého křesílka se letos posadíte na terase a vychutnáte si šálek kávy, možná máme typ.

Dovolte, abych se představil…  

Nábytek z ratanu je vhodný do téměř každého interiéru, vyjímá se i v krytých terasách a zimních zahradách. Pokud jej umístíte na balkoně, měl by být nábytek krytý před přímým deštěm. Na zahradě pak slunečníkem nebo pergolou a rozhodně by neměl stát na trávě, ale na pevnějším povrchu. Vzhledem k tomu, že se jedná o porézní materiál, vlhko by křeslu mohlo uškodit skrze nohy.

Konečná úprava nábytku z ratanu  je mořením do medových tonů a  lakováním. Z barevných odstínů se nejčastěji setkáte s odstíny bílé barvy.

Velmi populárním materiálem je právě tzv. šedý ratan. Jeho zpracování začíná dlouhým máčením ve vodě. Přesto bychom tento materiál opět chránili zespoda, dlažbou či jiným povrchem, který zamezí vniknutí vlhkosti do nohou nábytku. Krytí pergolou nebo slunečníkem je opět na místě.

Ratan má vlhkost rád, pochází z exotických míst, je to jeho přirozenost. Naše podnebné podmínky jsou pro něj v určitých momentech, ale zátěžové. Zejména silné a vytrvalé deště a následné intenzivní slunce, i rozdílné teploty. Pokud nebude trvale vytaven přímému zásahu těchto změn, budete se na vaší zahradě radovat z krásy přírodního materiálu několik dlouhých let.

Ošetřování nábytku je nenáročné.

Otírání vlhkým hadříkem, luxování, sprcha a přirozené oschnutí. Zahradní nábytek znečištěný mastnými zplodinami vyčistíte vodou s trochou čpavku. Slabá vrstva laku, která finalizuje úpravu nábytku ve výrobě, má vedle estetického účelu i roli ochrannou. Pokud se tato vrstva po čase poruší, nic nebrání novému přelakování a nábytek je zase jako nový.

Ratan je materiál pružný, ale pevný. Bez obav si do něj může sednou statný stokilový muž. Je však na vašem zvážení, jaké křeslo pro tohoto muže vyberete .Nabídka je velmi široká a konstrukce křesel různé.

Zmínka by měla být jistě i o atraktivním materiálu, který často upoutá svou přirozenou barvou. Ve velmi volném překladu se mluví o „krokodýlím hnízdě“.

Materiál, který roste v oblasti asijských močálů a bažin je tmavě hnědý až černý, velmi nepoddajný, ale barevně nápadný. Vyjímá se nejen v interiéru, ale i v exteriérech. Ochrana a ošetření je stejné jako u nábytku z ratanu.

Výčet přírodních materiálů by nebyl konečný, kdybychom nevzpomenuli banánové listí. Název je matoucí, protože k výrobě nábytku se nepoužívají listy banánovníku, ale kmen tohoto stromu. Vlastnosti banánu jsou jiné než u předchozích materiálů. Technologie zpracování je rovněž odlišná. Surovina má po vysušení barevnou škálu medově hnědých odstínů. Provazy se splétají do sebe a vytváří neopakovatelný barevný „tygří“ dekor.

Sedací soupravy a křesla z banánu se nehodí do nekrytých teras. V interiéru je naopak nádherný. Nejčastěji se setkáváme s jídelními židlemi a sedacími soupravami, které jsou doplněny vkusnými potahy a polštáři.

d7eb0bfb-4814-4d94-bd67-7a794f055a36