Ratan a přírodní materiály

Ratan a jiné přírodní materiály. Někdo to má rád, jiný ještě ne…

Surovina RATAN. Exotický materiál, který si zaslouží více než praktickou radu o ošetření materiálu.

Povíme vám o nalezení materiálu ratanu….

Díl I.

Nejstarší zmínka o ratanu, jako surovině použité na výrobu nábytku pochází nejspíše již z dávné Sýrie.

V počátku se využívá tzv. wicker- výplet.

IMG_3657ukázka tehdejšího výpletu

Prapůvodní význam slova výplet, byl ze surovin vlastnostmi ratanu podobnými (rákos, vrba, jiná sušená exotická tráva, bambus). Z daného materiálu je tedy tkáno či vyplétáno. Od přístřešků po koberce, od klobouků a bot po koše.

Ratanový výplet a následně ratan jako surovina na výrobu nábytku má někde svůj začátek…

Zřejmě v období 2600 p.K. použili surovinu wicker-výplet z materiálu ratan Syřané při výrobě jednoduché skříňky. Zajímavé je, že tzv. wicker-výplet, i celková konstrukce tohoto nábytku se moc nelišily od postupů zpracování, které používáme dodnes.

Pozadu nezůstávají ani v řecké kultuře, zde se výplet hojně objevuje jako doplněk v uměleckých směrech, v řezbářství, v sochařství. Dále se používá na výrobu nástrojů do domácnosti nebo jiných nástrojů potřebných v hospodářství.

IMG_3654 ratanový pojízdný kočár

V Evropě se ratan vyskytuje mnohem později. Britové jej přebírají od Římanů, wicker- výplet, používají zejména na výrobu jednoduchých židlí, určených pro střední vrstvu. Možnosti ratanu nejsou vůbec využity a ratan čeká na první nápad, aby mohl přesvědčit, že jako surovina obstojí a nezklame u mnohem složitějších zakázek.

Na americký kontinent se dostává ratan kolem 17. století díky obchodování s Číňany. Pro přepravu hotového nábytku je používán jen ratanový odpad, nevyužité zbytky. S nimi se občas dostane do zásilek i kvalitní kus suroviny. A tady dostává ratan svou šanci. Vše je jen otázkou času a nápadu.

 

IMG_3655ratanové křeslo

Ze zbytků ratanu se mezitím opravují staré dřevěné židle nebo jiné kusy dřevěného nábytku. Začíná období nacházení, zkoušení a výroby prvních kousků ratanového nábytku. Oblíbenost ratanu dává tušit úspěch a do výroby ratanového nábytku se pouští první američtí podnikatelé. Poprvé se tak ratan začíná vyvážet z exotických zemí Dálného východu jako surovina.

Obrovské popularitě se ratan těší také ve Spojeném království, zejména pak v době Viktoriánské, době přející rozvoji a inovaci. Téměř v každém obydlí se najde alespoň maličkost vyrobená z ratanu. Lidé vyhledávají ratan, zapadající do jejich stylově vybavených domů a přitom jaksi exoticky zvelebující jejich obydlí.

Ratan se stává více dostupnější a je synonymem exotiky, synonymem tolik vyhledávaného pohodlí. Mnohdy velmi zvláštní až nevšední kusy nábytku začínají zdobit nejedny stránky katalogů.

Americké továrny zabývající se výrobou nábytku vydávají první katalogy ratanového nábytku. Začínají se specializovat na tento nově objevený tvárný materiál. Vyrábí se na desítky oblíbeného kusu nábytku, totiž ratanového houpacího křesla.

IMG_3653podoba tehdejšího houpacího křesla

Jeden americký výrobce vyrábí až neskutečně 71 druhů různě zdobeného houpacího křesla! Není zde snad myšlenky, která by nebyla zhmotněna.

Ostatní ratanový nábytek čeká na svého návrháře. Můžeme říci, že ratan zažívá opravdový úspěch.........pokračování příště

Literatura:

(materiály čerpány z knihy All about wicker, New York, … , LLoyd Loom, Lee Curtis a zejména krásného povídání o ratanu s výrobcem a milovníkem ratanu- se vzpomínkou na Franse Bertinga, Cirebon-Plumbon, Indonesia, stažený soubor 2016 )

 

 

IMG_3656transport ratanového nábytku k zákazníkovi

 Příběh na pokračování pro vás vypráví Simona Aafjes - majitelka firmy Hitra s.r.o.