Údržba ratanového nábytku a doplňků zn. HITRA

RATANOVÝ NÁBYTEK

 

Ratanový nábytek země původu Malajsie a Indonésie je vyroben z pružného dřeva liánové palmy (tzv. ratanu). Tento přírodní materiál svou přirozeností vnáší do interiéru pohodu a harmonii. Je typický svým klasickým designem, a tak se dobře kombinuje s kterýmkoliv jiným typem nábytku. Vyznačuje se dlouhou životností, snadno se udržuje, dobře snáší vlhkost a díky své nízké hmotnosti se s ním lehce manipuluje.

 

Čištění a údržba

 

vysavačem, prachovkou či vlhkým hadříkem. Čalounění šamponovat. Tzv. loupaný  - broušený ratanový nábytek je určen výlučně do interiéru.  Nábytek použitelný i pro exteriér (tzv. natur, tj. neloupaný) chraňte před větším deštěm a uklízejte v zimním období! Při častějším vystavení nepřízní počasí (déšť, slunce) je nutno jej občas přelakovat bezbarvým lakem. Nábytek  z provazců banánového listu, černého ratanu ( sarangu ) a broušený ratan je vhodný pouze do interiéru.

Pro běžné čištění od prachu použijte vysavač s nástavcem určeným na nábytek  (štětinový nástavec). V případě místního znečištění použijte s opatrností vlhký hadřík. V žádném případě nepoužívejte chemikálie a jiné agresivní prostředky.

U bambusového nábytku je potřeba v místnosti udržovat relativní vlhkost, aby nedocházelo k vysušení materiálu. V příliš suchém prostředí hrozí popraskání materiálu.

 

 

Upozornění

 

Ratanový nábytek vyžaduje šetrné zacházení, zejména u vyplétaných částí a omotávek. Nosnost sedacího nábytku je 110 kg. S ohledem na ruční výrobu z přírodního materiálu menší nepřesnosti a rozdíly odstínů jakož i drobné povrchové praskliny jsou přirozeným jevem a nepovažují se za důvod k reklamaci.

Nešlapejte na sedáky a stoly. Nehoupejte se na židlích.

 

 

 

NÁVOD K OŠETŘENÍ A ZPŮSOBU POUŽITÍ TKANINY

 

  • nábytek potažený látkou vyžaduje pravidelné ošetřování a čištění, neboť toto výrazně prodlouží životnost potahoviny
  • potahové látky ošetříme zcela běžnými šamponovacími prostředky
  • při čištění je nutné používat měkkou houbu či šamponovací hubici , látky nemáčet – nanášet pouze pěnu
  • skvrny vzniklé např. politím je nutné okamžitě odstranit
  • skvrny netřeme, pouze odsáváme přikládáním čistých bílých hadříků či papírových utěrek
  • tkaninu nečistěte kartáči s drsným povrchem
  • při čištění nepoužívejte benzínový čistič, který rozpouští barvy
  • tkanině v žádném případě neuškodí chemické čištění
  • nenechávejte na tkaninu působit drsnými předměty (nýty džínů, tvrdé švy apod.), či drápky domácích zvířat
  • na tkaninu nepůsobí příznivě vysoká prašnost, prach je třeba odstraňovat pravidelným vysávání hubicí bez kartáče
  • přímé sluneční světlo škodí jak textilním vláknům, tak i barvám, proto se doporučuje používání závěsů, markýz, žaluzií apod., aby se zabránilo vystavení nábytku přímému slunečnímu světlu. I když dnešní potahové látky mají vysokou odolnost vůči světlu, neexistuje žádná látka, která by snesla přímé sluneční světlo, aniž by nevybledla
  • Látkové potahy na křeslech a sedacích soupravách jsou vesměs snímatelné, doporučujeme prát v čistírně.
  • pokud mají křesla a pohovky oboustranný polštář tzn., že mají látku z obou stran, doporučuje se pravidelně je obracet, aby se opotřebovávaly rovnoměrně.