Rozdělení přírodního materiálu ratan

Další druh materiálu:

Ratan, pitriet, pulut, šedý ratan…i tento materiál najdete zastoupen v naší kolekci nábytku z přírodních materiálů.

Zajímá vás příběh vašeho křesla, postele, stolku nebo sedačky z tohoto materiálu? Rádi vás dovedeme k poznání, že urazilo neskutečně dlouhou cestu k vám. Příběh, který se snažíme předávat jako výrobci a prodejci a milovníci přírodních materiálů..

 

Ratan je název používaný na různé druhy plazících palem, které rostou v tropických pralesích východní Asie, zjednodušeně tímto ukotvíme místo těžby.

 

Dlouhé štíhlé stonky palmy, které si udržují téměř stejný průměr po celé délce (délka může být až 180 m), jsou volně zapleteny do okolních rostlin, které jim tak tvoří oporu. Kortikální vnější části stonků jsou extrémně tvrdé a trvanlivé, modulární, vnitřní část je měkčí a porézní, liány bývají často nasáklé vodou, kterou čerpají ze země.

Při těžbě jsou chaoticky zapletené stonky/liány/řezány u palmy, dále vytažené z okolních rostlin, osekány od pichlavých listů a nařezány na délky vhodné pro přepravu do míst dalšího zpracování.

Stejně jako u nás běžně používané materiály různých typů dřeva, z kterých se dále vyrábí nábytek, tak i ratan má několik kategorií kvality, což je jedno z několika kritérií pro určení finální ceny výrobku, vyrobeného z ratanu.

 

Ratanový nábytek z tyčoviny:

Další zpracování liány je ohýbání ve vlhku za velmi vysokých teplot do konečných tvarů

Ratanový nábytek z pitrietu :

Pracuje se s pružnými proutky, který po celou dobu výroby musí zůstat mokré. Proutky jsou vlastně porézní vnitřek stonku/liány.

Tyto „špagetky“ se naplétají nejčastěji na ratanové, dřevěné nebo i kovové konstrukce.

 

Finální úpravy nábytku i košů ať už z tyčoviny nebo pitrietu jsou obdobné. Několikrát broušení, moření, lakování, bělení, i barvení…

Velmi oblíbený materiál posledních let, šedý ratan, má svou barvu opět jen díky přírodě. Tyto liány se máčí několik týdnů v obrovských kádích a zde získají svou konečnou barevnou podobu.